Osaatko ostaa Remontin?

Remontti tai sen teettäminen ei ole mystiikkaa eikä siitä kannata tehdä liian vaikeaa. Yksinkertaisuudessaan se on remontin ostajalle valmis lopputulos, joka parantaa kodin viihtyisyyttä. Remontin tekijälle se taas on työprosessi kaikkine vaiheineen. Saunaremonttia ostettaessa mietitään useimmiten rentouttavia löylyhetkiä, eikä niinkään mielellään ruuveja, eristyksiä tai mitoituksia. Lopputulos ja sen visiointi riittää osaamiseksi, kun haluaa ostaa remonttinsa ammattilaiselta.

Remontin ostaja voi omilla toimillaan edesauttaa onnistuneen lopputuloksen saavuttamista enemmän kuin ehkä tulee ajatelleeksikaan. Remontin ostamisprosessi voidaan pilkkoa pienempiin osiin, jolloin se muuttuu helpommin käsiteltäviksi. Osa asioista voi tuntua itsestään selviltä, mutta silti ne usein käytännössä unohtuvat, kun tosipaikka tulee. Unohduksilta välttyy helpommin, kun noudattaa ostamisessa valmista reseptiä.

Jos ei osaa tehdä remonttiaan itse, voiko sitä osata ostaakaan?

Useimmat remontin teettäjät/ostajat kuuluvat siihen ihmisryhmään jotka eivät osaa, halua tai ehdi tehdä remonttia itse. Varsinkin niille, jotka eivät osaa remontoida, voi remontin ostaminen olla erityisen hankalaa, koska liikutaan niin vierailla vesillä. Tarvitseeko ostajan edes tarkalleen tietää, miten remontti tehdään? Ostaahan meistä lähes jokainen kännykänkin, vaikka aniharva tietää tarkalleen, miten puhe oikeasti siirtyy ilmojen halki toiseen kalikkaan.

Mitä remontin ostaja ainakin aina osaa? -Vision lopputuloksesta.

Ostaja tietää (ainakin pitäisi), miltä haluaa lopputuloksen näyttävän, muttei ehkä tarkalleen tiedä, mitä sen saavuttaminen edellyttää. Remontin myyjänkin tulisi osata puhua lopputuloksesta eikä siitä, miten hän repii seinän tai millaisia ruuveja mihinkin tarvitaan. Ostat upean terassin, jossa huilata, etkä lautoja, ruuveja ja työvaiheita.

Keittiöremontin suunnittelussa hiotaan detaljeja, sävyjä ja hienouksia, mutta loppukädessä mielessä siintää mukava tunnelma ja oleskelu kodin sydämessä. Tämä visio kannattaa ehdottomasti pitää tarkkana mielessä kun lähtee remonttiostoksille, sillä se on kuitenkin se, mihin lopputulosta verrataan. Onnistuminen ja tyytyväisyys on siitä kiinni. Suunnittelijoille ja toteuttajille pitäisi pystyä välittämään nämä toiveet, muuten menee arpapeliksi.

Osta remontti valmiin reseptin mukaan

Osaisitko koota Ikean kaapistohyllytilanjakajalokerikon ilman sitä mukana tulevaa paperinippua? Lähtisitkö edes ostamaan sitä jos edellytyksenä olisi, että etukäteen pitäisi tietää kasausniksit ilman ohjeita? Tai jos kasaaminen tapahtuisi improvisaatiopohjalta? Itse asiassa Ikeastahan ostetaan resepti, joka sisältää toiminta-ohjeet vaihe vaiheelta sekä kasan oikeita raaka-aineita. Tällä systeemillä kuka tahansa voi ”rakentaa” huonekalun ilman huonekalupuusepän taustaa.

Makkarakeittoa valmistettaessa katsotaan reseptistä osto-ohjeet aineksille ja työn etenemisohjeet vaihe vaiheelta. Niiden perusteella tehdään kauppalista, valitaan ostospaikka,  lähdetään ostoksille ja aletaan kokata. Kuka tahansa pystyy siihen, vaikkei olisi ennen makkaraa tai hellaa nähnytkään!

Remontin ostamisessa kannattaa hyödyntää samaa logiikkaa. Kun olet päättänyt, mitä haluat ja miten se ostetaan, voit noudattaa reseptiä loppumatkan. Onnistuminen pienemmällä vaivalla on mahdollista, vaikka aiempaa kokemusta ei olekaan! Ja sitäpaitsi,  kyllä ne kokeneimmatkin keittiömestarit joskus reseptejä lukevat.

Ostajan etu vs. remontin tekijän etu

Remontin tekijällekin on suuri merkitys sillä, miten hyvin ostaja osaa ostaa. Molempien osapuolten näkökulmat pitäisi jotenkin osata huomioida. Eihän siinä aivan metsään voi mennä, jos molempien edut kohtaavat, vai mitä?

Miksi sitten ei aina näin tapahdu? Siksi, että kaikki eivät ole osaavia ostajia ja kaikki remonttimiehet eivät aina osaa ottaa huomioon toisen osapuolen lähtökohtia. Molemmilla voi hyvinkin olla aito pyrkimys tähän, mutta silti voi mennä vinoon. Tässä on yksinkertaisesti kyse taidoista! Ostajan taidosta sekä remonttifirman taidoista. Ja taitojahan opitaan.

Seuraavissa artikkeleissamme käsitellään seikkaperäisemmin sitä, miten ostajaksi ryhdytään, luetellaan ”7 Askelta taitavaksi Ostajaksi” ja kerrotaan, mikä on remontin ostamisen resepti.

Remontin ostaminen on helppo oppia vaikkei itse osaakaan remontoida!

Tags: , , , ,

Comments are closed.