Ryhdy remontin Ostajaksi

Usein keskitytään vain ja ainoastaan remonttifirman tai remonttimiehen arviointiin ja valintaan, asetetaan vaatimuksia ja odotuksia. Harvemmin ehkä ymmärretään, että ostajan omaankin suoritukseen kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota. Taitava ostaja onnistuu varmasti paremmalla todennäköisyydellä hankkeessaan! Millainen remontin ostaja sinä olet?

Miten valmistaudut lähtiessäsi ostamaan sohvaa? Tai venettä? Entä kun menet ravintolaan tai rautakauppaan?

Ostotapahtumana suurin ero remonttiin on lähinnä siinä, että remontin myyjä yleensä tulee sinun luoksesi, eikä sinun tarvitse mennä kauppiaan luokse. Yhtäläisyyksiä on enemmänkin, niitä vain ei tule ehkä ajatelleeksi.

Kun harkitset mitä tahansa ostosta, selvität varmaankin ensin itsellesi:

  • mitä odotat lopputulokselta
  • mistä sen saa
  • milloin sen saa
  • mitä se maksaa
  • paljonko olet valmis itse näkemään vaivaa

Yleensä ensimmäinen kohta on ostajalle tärkein ja ohjaa koko tapahtumaa. Jo katalogia selatessa voit nähdä uuden sohvan olohuoneessasi, juuri oikean sävyisenä verhoihin. Tai visoit itsesi ulapalla uuden veneesi ruorissa. Sitten vertaillaan ja pohditaan. Järkisyyt ovat olemassa, mutta ne eivät saa järin vahvaa jalansijaa siinä vaiheessa, kun ostovimma iskee. Silloin tuote saatetaan haluta mahdollisimman pian, mistä nopeimmin saa, siltä joka ensimmäisenä sen ehtii kauppaamaan ja mahdollisimman vähällä vaivalla. Niin ja se hinta –”no, onhan se vähän kalliimpi, mutku..”

Samat lainalaisuudet pätevät remontin ostamiseen. Kun uusi keittiö, sauna tai tapetti jo kiiltelee silmissä ja kuumottelee mielessä, tulee herkästi oikaistua ostamisessa. Vaikka olisi kuinka alkuun aikonut hallitusti vertailla, kilpailuttaa ja pohtia. Silloin se halutaan mahdollisimman pian, mistä nopeimmin saa, siltä joka ensimmäisenä ehtii sen kauppaamaan ja mahdollisimman vähällä vaivalla. Niin ja se hinta –”no, onhan se vähän kalliimpi, mutku..” Tai remonteissa käy joskus niinkin, että ”…oli se kyllä halpa, mutta…”.

Tästä se vasta alkaa
Tässä vaiheessa sohva tms. hyödyke on jo ehkä saatu mukaan tai ainakin tilaukseen juuri sellaisena kuin pitikin, ja enää tarvitsee korkeintaan odottaa.  Remontoinnissa kaikki vasta alkaa tästä. Unelmien keittiö tai sauna on todellakin vielä muutaman mutkan takana. Onnistuneen lopputuloksen ratkaiseekin yleensä se, oliko oston valmistelut tehty huolella ilman oikomisia.

Kun puhutaan palveluiden ostamisesta, ei kuitenkaan koskaan etukäteen tiedä sataprosenttisen vakioidusti, mitä saa. Ei, vaikka oma visio olisikin sataprosenttisen kirkas. Valmistautumistyö tähtääkin ”vain” siihen, että pystyy suorittamaan ostamisen sellaiselta, johon voi luottaa lopputuloksen onnistumisessa.

Kun harkitset remontin ostamista, selvität varmaankin ensin itsellesi:

•    VISIO -mitä odotat remontin lopputulokselta?
•    AIKATAULU -milloin sen haluaa/saa?
•    BUDJETTI -mitä se saa maksaa?
•    TYÖ – paljonko olet valmis itse näkemään vaivaa?
•    TEKIJÄ –miten etsin ja löydän hyvän remonttimiehen?

Kyse ei ole siitä, etteivätkö useimmat meistä ymmärtäisi ajatella yllämainittuja asioita itsekin. Tärkeää on se, mitä niiden sisällä tulisi ottaa huomioon ja missäkin vaiheessa, jotta onnistumisen todennäköisyys paranisi. Sopiva kurinalaisuus palkitsee hyvän Ostajan.
Tärkeää on myös osata huomioida ja ymmärtää remontin tekijän näkökulma siitä, miksi joku tapa on parempi edetä ja toimia. Tämän ymmärtäminen edesauttaa oikean tekijän löytymistä ja kaikkia tyydyttävän lopputuloksen saavuttamista.

Useimmiten joudutaan tekemään kompromisseja, joista aikataulu on tyypillinen esimerkki. Ostaja tietää milloin sen haluaa valmiiksi, mutta remonttimiehen aikataulu ei välttämättä osu yksiin. Tällaisenkin tilanteen voi välttää valmistautumisella; jos on hyvissä ajoin liikkeellä ja tekee tilauksen, onnistuu aikataulutus yleensä hyvin. Myös remonttimies arvostaa ajoissa tilaavia asiakkaita.

Summa summarum: tee nyt päätös ryhtyä taitavaksi Remontin Ostajaksi! Älä lähde ostoksille sokkona, vaan valmistaudu ja valmistele myös itsesi. Näin onnistut paremmin.

 

P.S. vinkkaa tästä blogista tutuillesi, jos he miettivät remontoinnin aloittamista.

Tags: , , , ,

Comments are closed.